18
okt

Wat is een timelapse?

Wat is een timelapse?

Aangezien wij van Motion Madness ook timelapses aanbieden gaan wij het vandaag in onze nieuwspagina hebben over de zogenaamde “timelapse”. Wat is het precies en waar wordt het eigenlijk voor gebruikt?

Timelapse

U heeft ze ongetwijfeld voorbij zien komen in diverse verschillende manieren. We gaan ze stuk voor stuk voor u uitleggen.

Een timelapse valt eigenlijk onder de categorie fotografie maar tegelijkertijd ook weer onder film. Bij een timelapse worden er foto’s gemaakt om een bepaalde tijd. Dit kan een aantal seconden pauze zijn tot de volgende foto maar ook een aantal uren of zelfs dagen. Meestal wordt zo’n timelapse gebruikt om een lang proces kort in beeld te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van een brug of de groei van een mooie bloem. Hierbij worden er om het uur bijvoorbeeld foto’s gemaakt en later achter elkaar gezet in een videobewerkingsprogramma. Daardoor wordt het een vloeiend bewegende video.

Een videoproductie heeft in europa meestal 25 beelden per seconde. 25 beelden per seconden is de natuurlijke beweging voor je oog. Ga je dit aantal verminderen naar bijvoorbeeld 10 beelden per seconden dan gaat het beeld stotteren en verhoog je deze juist dan gaat het voor je gevoel “te snel” en is het onrealistisch. Een timelapse wordt dus ook gemaakt uit 25 foto’s per seconde. Je kunt dan ook wel nagaan dat een timelapse erg tijdrovend kan zijn en daardoor ook kosten met zich meebrengt.

Hyperlapse

Naast een timelapse heb je ook nog de hyperlapses. Dit zijn timelapses maar dan in beweging. Dit creëer je door alvorens een opname een berekening te maken. Hierbij is het erg belangrijk om de uiteindelijke eindtijd van het shot in gedachten te houden. Wanneer er eenmaal een tijd in gedachten is voor het shot gaan we de locatie opmeten. Wat wil je precies in beeld hebben en hoe groot is de afstand waarin je de hyperlapse wilt gaan maken? Hier gaan we een berekening mee maken zodat we precies weten hoeveel cm/m/km er tussen elke foto moet zijn. Elke foto die genomen wordt heeft straks dezelfde afstand zodat de beweging in de uiteindelijke video geleidelijk gaat. Een hyperlapse is hierdoor erg tijdrovend maar zeer uniek.

Klik op onderstaande foto om een korte voorbeeldvideo te bekijken van het verschil tussen een timelapse en een hyperlapse.

 

wat is een timelapse hyperlapse verschil motion madness heino overijssel video